Je eigen limonade maken? Waarom zou je?

 

Je eigen limonade maken? Waarom zou je?

Waarom zou je inderdaad je eigen limonade maken? Dat is een goede vraag.

Voor mij bestond deze vraag eigenlijk niet, want ik lust geen frisdrank. Cola, Fanta, Sprite, noem ze allemaal maar op, ik vind ze allemaal even vies. Ik word er suf van, krijg onbedwingbare dorst en het blijkt ook nog eens behoorlijk slecht voor je lijn te zijn.

Nee, doe mij maar gewoon een heerlijk glaasje water.

 

Maar als voedingscoach ben ik altijd op zoek naar wat het beste is voor mijn gezondheid en die van anderen.

Dat gezondheid begint in je buik staat voor mij buiten kijf, en in mijn zoektocht naar wat het beste is voor je darmen kwam ik uiteindelijk bij fermentatie terecht.

Fermentatie is een proces dat al eeuwen in de keuken gebruikt wordt.. denk bijvoorbeeld aan koffie, zuurkool, kimchi, salami, yoghurt, kaas, wijn, etc.. allemaal voedingsmiddelen die van oudsher door middel van fermentatie gemaakt worden.

Er worden  veel gezondheidsbevorderende kenmerken aan fermentatie toegekend maar toch blijft het een beetje a-sexy.

Het is bij een kleine groep mensen bekend en geadopteerd maar het overgrote deel van de mensen kent het niet en als ze het wel kennen wordt er een vies gezicht getrokken bij het noemen van het woord.

Het heeft een imago van geiten wollen sokken en daar blijft het ook in hangen.

 

Maar toch is fermentatie een geheim dat niet alleen voor de happy few voorbehouden zou moeten zijn.

Wat vroeger door onze voorouders van ouders op kinderen werd overgeleverd, is inmiddels verdrongen door de voorbewerkte voeding, limonade met toegevoegde suikers en kunstmatige smaakstoffen. De geheimen van een gezond voedingspatroon zijn verloren gegaan voor de meesten van ons.

Maar gelukkig is er een aantal mensen die de oude gezonde keukentradities levend wil houden. Zo ook ik.

 

Ik kan zo genieten van een  echte, zelfgemaakte zuurdesemboterham, belegd met tafelzuur (gefermenteerde groeten) en vergezeld van een glaasje gefermenteerde kefir limonade.

 

De smaken zijn overheerlijk, je voelt je gevoed en voldaan je hebt geen trek in tussendoortjes en het wordt bijna niet gezonder dan dit.

 

In deze maatschappij waarin we allemaal te dik worden, te veel stress hebben en niet meer weten wat we moeten doen om energie en gezondheid te behouden, zou het goed zijn om de fermentatie uit de hoek van de geiten wollen sokken te halen en voor iedereen toegankelijk te maken.

 

We drinken  veel te veel gesuikerde limonades, het is slecht voor onze lijn, slecht voor onze gezondheid, slecht voor ons gebit, en zo kan ik nog doorgaan. We weten niet meer wat dan wel, we zijn zo gewend geraakt aan een zoete smaak voor onze drankjes dat het bijna een onmogelijke opgave wordt om al die heerlijke zoete frisdranken te laten staan.

 

Tot nu dan!! Want de oer-oude limonade van onze voorouders is de oplossing. Het is heerlijk, verfrissend, tintelend en dorstlessend.

Je kunt het puur drinken, of je kunt er je eigen favoriete smaak aan geven.

De meeste mensen kennen de melk kefir wel waarmee je je eigen yoghurt kunt maken. Maar de water kefir waarmee we de limonade maken is nog niet zo bekend. Ten onrechte.

Het bevat melkzuurbacteriën en gisten die in symbiose samen werken.  Na bereiding bevat het drankje een keur aan vitaminen waaronder een aantal B vitaminen, vitamine C en D.  En dan is er ook nog de probiotica, waar onze darmen zo gelukkig van worden.

Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat hoe gezonder je darmen zijn, hoe gezonder je zelf bent.

 

En het mooiste van alles is dat je het gewoon in je eigen keuken kunt maken. Als je in het bezit bent van waterkerfir korrels is het een koud kunstje om je eigen limonade te maken. Om de twee dagen heb je een nieuwe fles op tafel waar je hele gezin van kan genieten.

 

Zelfs ik, die totaal niet van frisdrank hou, ben nu verslaafd aan mijn oer-limonade!