Gezond eten? Luister naar je intuïtie…of je oma!

 

Gezond eten? Luister naar je intuïtie…of je oma!

De afgelopen weken waren spannend voor de dames van The Green Happiness. Naar aanleiding van hun boek ‘50 days of green happiness’ kregen de populaire foodies het Voedingscentrum en de media over zich heen..

Het Voedingscentrum vindt het dieet gevaarlijk, andere uitspraken die ik gelezen heb zijn bijvoorbeeld: “het is allemaal onzin, het zijn marketing bimbo’s die geld willen verdienen, ze hebben er geen verstand van, etc.”

Maar waar gaat het hier eigenlijk over? Er zijn zoveel dieetboeken geschreven. De een nog extremer dan de ander. Eigenlijk zegt The Green Happiness: eet meer groenten, eet minder vlees en eet bewust. Oké, je kunt wat kanttekeningen plaatsen bij een aantal van hun uitspraken. Het is ook best lastig om het in een druk leven in te passen, maar om het nou echt gevaarlijk te noemen? Wat in mijn optiek veel gevaarlijker is, is dat we niet meer begrijpen waar voeding voor dient. Namelijk het behouden van een goede gezondheid. Het feit dat onze jeugd op scholen en op straat overal verleid wordt tot snacken. Ik woon naast een school; naast de school is een snackbar, twee ijssalons een kebabzaak en twee supermarkten. Die staan bij het uitgaan van de scholen vol met jeugd die hun zakken volstouwen met snoep en snacks, iedere dag weer. Zij denken niet na over vitamine B12 en of ze dat wel genoeg binnen hebben gekregen vandaag. Een aantal van hun ouders denkt er waarschijnlijk ook niet over na. Of nog erger, ze weten niet wat goed is voor hun kinderen op het gebied van voeding.

Maar wie weet dat wel nog tegenwoordig?

Het Voedingscentrum? Die zijn kennis baseert op wetenschappelijk onderzoek. Het nadeel van onderzoek is dat het log is, het heeft jaren nodig en zelfs dan zijn er zoveel variabelen dat uitslagen bijna niet met zekerheid vast te stellen zijn. In feite loopt onderzoek altijd achter de feiten aan. Want, wat vandaag onderzocht dient te worden heeft pas in de toekomst een antwoord.

Dieetgoeroes? Die iedere maand weer wat nieuws verzinnen? Als we de afgelopen 50 jaar op een rijtje zetten zijn alle voedingsmiddelen wel eens ‘the bad guy’ geweest. We hebben vet in de ban gedaan, toen de koolhydraten, nu zijn het de suikers; we zijn vogelvoer gaan eten en allerlei vieze groene poedertjes die van alles beloven.
Mijn oma wist instinctief wat gezond en goed was. Er waren toen geen goeroes. Ze at drie maaltijden per dag; ’s middags was de grootste maaltijd, ze at nooit te veel, dronk zeer weinig alcohol en nam altijd de tijd om te eten met haar gezin. Ze is pas kant-en-klaar maaltijden gaan eten toen ze zelf niet meer kon koken en al ruim over de 90 was. Tot dan heeft ze iedere dag in haar leven gekookt. Ze is kerngezond gebleven tot ongeveer een half jaar voor haar dood.

En dit is wat er aan de hand is. We hebben geen voedingsinstincten meer, we koken niet meer, nemen de tijd niet of willen geen geld uitgeven aan echte voeding. We eten te veel, te vaak, te slecht en we eten veel te weinig goed.

Nationaal Kompas Volksgezondheid stelt dat van de volwassen bevolking 10% de aanbevolen hoeveelheid fruit eet; voor de groenten gaan we naar een schrikbarend 5% van de volwassen bevolking.

Van de kinderen tussen 7 en 18 eet 1% de aanbevolen hoeveelheid groenten. Dat wil zeggen dat op 100 kinderen er 99 minder dan 120 gram groenten per dag eten.
Dat wil zeggen dat 99 kinderen tekorten hebben in hun voedingspatroon. En dat kunnen evenwel essentiële voedingsstoffen zijn waar ze misschien nu nog geen last van hebben, maar misschien in de toekomst wel.

Het goede nieuws is dat de regering voedingseducatie Jong Leren Eten lanceert.

Het wordt tijd dat we weer leren koken, onze intuïtie weer aanwakkeren en leren wat wij kunnen doen aan onze eigen gezondheid in plaats van het in de handen te leggen van goeroes of wetenschappers. Uiteindelijk is je eigen intuïtie het allerbelangrijkst om te ontdekken waar jouw lichaam behoefte aan heeft.